ホーム > 茨城で暮らす > 保健・医療 > 健康づくり・病気予防 > 感染症情報センター > 新型コロナウイルス感染症(対策・相談窓口等)について > For English speakers / 英語専用の帰国者・接触者相談センターの設置について

更新日:2020年3月26日

For English speakers staying in Ibaraki Prefecture / 英語専用の帰国者・接触者相談センターの設置について

Establishment of English Consultation Center for recent arrivals and people who have been exposed to a person with confirmed COVID-19.

If the following applies to you, please contact the Consultation Center(Only for those staying in Ibaraki Prefecture).

(1)You have entered Japan from abroad within the past two weeks. (We advise you to cooperate with national measures by self-isolating at home for 2 weeks.)
(2)If you are experiencing any of the following symptoms:
You have a continuing fever of 37.5℃ or above for over 4 days. (Counting the days you have felt the need to take fever-relief.)
You have intense fatigue and/or shortness of breath.
You are a senior or someone with pre-existing medical conditions, in which case, if the above mentioned symptoms continue for 2 days, please contact the center.

Phone number: 029-859-5000
Location: Tsukuba Health Center
Operation time: Weekdays, 9 AM to 5 PM (except from 12:00~13:00)

*Upon finishing consultation, if you are assessed to be a potential carrier of COVID-19, we will refer you to the medical facility designated for “recent arrivals/close contact persons”. Please note that you must wear a mask and avoid using public transportation on your way to be tested at the medical facility.

茨城県に滞在中の方で,以下に該当する方は帰国者・接触者相談センターご相談ください。

(1)2週間以内に海外渡航から帰国された方(併せて2週間の自宅待機にご協力ください。)

(2)以下のいずれかの症状に該当する方。
・風邪の症状や37.5℃以上の発熱が4日以上続いている(解熱剤を飲み続けなければならない時を含みます)
・強いだるさ(倦怠感)や息苦しさ(呼吸困難)がある
・高齢者や基礎疾患等のある方は,上の状態が2日程続く場合

電話番号:029-859-5000

設置箇所:つくば保健所

開設時間:平日 午前9時から午後5時まで(12:00~13:00を除く)

※センターでご相談の結果、新型コロナウイルス感染の疑いのある場合には、専門の「帰国者・接触者外来」をご紹介しています。マスクを着用し、公共交通機関の利用を避けて受診してください。