目的から探す
ページ番号:9469
更新日:2025年7月25日
ここから本文です。
研究の成果として、学会誌等に公表された原著論文を掲載しています。
著者名 | 題名 | 掲載誌 | 巻 | ページ |
大越三登志、松井匠、岩橋雅夫、岡本和之、岡野克紀(2025) | ダイズの裂皮程度の品種間差解明とQTL解析 | 茨城農総セ研報 | 7 | 48-56 |
秋田和則、石川春香、平山正賢、岡本和之、岡野克紀(2023) | 炊飯米のツヤと白さの客観的評価手法の開発とQTLの検出 | 茨城農総セ研報 | 5 | 1-9 |
根本博(2023) | 陸稲育種マニュアル | 茨城農総セ 生工研報 | 17 | 1-54 |
岡本和之、深沢芳隆、川又快、秋田和則、古山憲秀、早坂賢将、関根さゆ里、岡野克紀、山内歌子、安藤露、水林達実、米丸淳一、田中淳一(2021) | イネ縞葉枯病抵抗性遺伝子を付与した ’ふくまる’ の同質遺伝子系統 'ふくまるSL' の育成と奨励品種採用 | 茨城農総セ研報 | 3 | 1-14 |
岡本和之、川又快、青木法明、田中淳一、梅本貴之(2020) | 酒造好適米品種・系統から見出した低温糊化性酒米素材「秋田酒44号」の特性およびその原因遺伝子の特定 | 育種学研究 | 22 | 139-148 |
Sasaki T., K.Kawamata, K,Okamoto (2017) |
Physicochemical proparties of waxy rice cultivars with different hardening rates. | Cereal Chem. | 94 | 699-704 |
岡本和之、西宮智美、平山正賢、眞部徹、飯田幸彦、桐原俊明、横田国夫、小菅一真、田畑美奈子、平澤秀雄(2016) | 水稲新品種「ふくまる」の育成 | 茨城農総セ 生工研報 |
15 | 33-40 |
岡本和之、西宮智美、桐原俊明、飯田幸彦、平山正賢、横田国夫、小菅一真、眞部徹、田畑美奈子、須賀立夫、平澤秀雄(2015) | 水稲新品種「一番星」の育成 | 茨城農総セ 生工研報 |
14 | 1-8 |
Okamoto K. , N.Aoki , H.Fujii , T.Yanagihara , A.Nishi , H.Satoh , T.Umemoto. (2013) |
Characterization and Utilization of Spontaneous Deficiency in Starch Branching Enzyme I of Rice (Oryza sativa L.) | J. Appl. Glycosci. | 60 | 53-60 |
Sasaki T., F. Hayakawa, Y. Suzuki, K. Suzuki, K. Okamoto, K. Kohyama (2013) |
Characterization of Waxy Rice Cakes (Mochi) with Rapid Hardening Quality by Instrumental and Sensory Methods. | Cereal Chem. | 90 | 101-106 |
田畑美奈子 (2013) | 水稲の登熟期の高温条件下における背白米および基白米の発生に関する遺伝解析 | 茨城農総セ 生工研報 |
13 | 5-45 |
岡野克紀、宮本勝、横田国夫、 |
サツマイモウイルスフリー系統「ベニアズマフリー系114」の育成 | 茨城農総セ 生工研報 |
12 | 1-5 |
岡野克紀、宮本勝、池羽智子、 池田千亜紀、平澤秀雄 (2011) |
納豆加工に適した在来品種「黒大豆小粒」の特性 | 茨城農総セ 生工研報 |
12 | 7-10 |
Onda R. , S.Watanabe ,T.Sayama , K.Komatsu , K.Okano , M.Ishimoto , K. Harada (2011) | Genetic and molecular analysis of fasciation mutation in Japanese soybeans. |
Breeding Sci. | 61 | 26-34 |
Yamada, T., M.Hajika, N.Yamada, K.Hirata, A.Okabe, N.Oki, K.Takahashi, K.Seki, K.Okano, Y.Fujita, A.Kaga, T.Shimizu, |
Effects on flowering and seed yield of dominant alleles at maturity loci E2 and E3 in a Japanese cultivar, Enrei. |
Breeding Sci. | 61 | 653-660 |
Okamoto K., H. Hirasawa, T.Umemoto (2009) |
Screening and characterization of cultivar with M-type amylopectin in Japanese upland rice. |
Breeding Sci. | 59 | 179-186 |
Sasaki, T., K. Kohyama, Y. Suzuki, K. Okamoto, T.R.Noel, S.G.Ring (2009) |
Physicochemical characteristics of waxy rice starch influencing the in vitro digestibility of a starch gel. | Food Chemistry | 116 | 137-142 |
宮本勝、横田国夫、飯田幸彦、 岡野克紀、平澤秀雄 (2009) |
サツマイモウイルスフリー新系統「べにまさりフリー系122」、「べにまさりフリー系128」、「ベニアズマフリー系88」の育成 | 茨城農総セ 生工研報 |
11 | 1-18 |
平山正賢、根本博、平澤秀雄 (2007) | 圃場栽培した中生・晩生熟期日本陸稲品種の根系発達程度と耐干性の関係 | 日作紀 | 76 | 245-252 |
Takeuchi, Y., Y. Nonoue, T. Ebitani, K. Suzuki, N. Aoki, H. Sato, O. Ideta, H. Hirabayashi, M. Hirayama, H. Ohta, H. Nemoto, H. Kato, I. Ando, K. Ohtsubo, M. Yano, T. Imbe (2007) | QTL Detection for Eating Quality Including Glossiness,Stickiness Taste and Hardnessof Cooked Rice. |
Breeding Sci. | 57 | 231-242 |
石井卓朗 (2008) | 陸稲指定試験地のあゆみ | 茨城農総セ 生工研報 |
10 | 53-78 |
岡本和之 (2008) | 陸稲系統「関東糯172号」の高速餅硬化性に関する研究 | 茨城農総セ 生工研報 |
10 | 1-43 |
Sato H., Y. Takeuchi, H. Hirabayashi, H. Nemoto, M. Hirayama, H. Kato, T. Imbe, I. Ando (2006) | Mapping QTLs for Field Resistance to Rice Blast in the Japanese Upland Rice Variety Norin 12. |
Breeding Sci. | 56 | 415-418 |
Ikeda, H., A. kamoshita, T. Manabe (2006) | Genetic analysis of rooting ability of transplanted rice (Olyza sativa L.) under different water condition. |
J. of Experimental Botany |
Drought Stress Special Issue |
1-10 |
Hirayama,M., Y.Wada, H.Nemoto (2006) | Estimation of drought tolerance based on leaf temperature in upland rice breeding. | Breeding Sci. | 56 | 47-54 |
Ishii,T., K. Yonezawa (2006) | Optimazing the procedure of multi-stage yield selection for selecting the best from a popuration of candidate entries. |
Breeding Sci. | 56 | 7-15 |